Nu har du varit på Egnahemsbolaget i snart 3 månader, vad har du hunnit med i stora drag?
Det känns som jag varit här längre men det är faktiskt bara 3 månader. Sen jag började i augusti har jag hunnit med allt från att sitta med på styrelsemöten till att vara med i planering av nybyggnationer. Framöver är tanken att jag ska ansvara för att bilda bostadsrättsföreningar och stötta styrelserna som tillsätts i våra nybyggda områden. Detta känns som ett spännande element i rollen och det är verkligen kul att vara på plats.

Från Nordea och bankvärlden till Egnahemsbolaget och bostäder, varför bytte du bransch?
Jag har alltid jobbat med boendeprocessen, både på Nordea och självklart under min tid som mäklare på Bjurfors. På Nordea arbetade jag främst med bolånerådgivning men kände att jag ville vara involverad i mer än bara köpprocessen. I grund och botten är jag utbildad fastighetsutvecklare och när jag såg möjligheten på Egnahemsbolaget tänkte jag ”vilken perfekt match”. Här får jag vara med genom hela processen – från byggstart till att utbilda styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Vad finns det för positiva aspekter av att byta bransch?
Det positiva med ett branschbyte är att man lär sig mycket och utvecklas som person. Man träffar också nya härliga människor och breddar sitt nätverk.

Vad tar du med dig för erfarenheter från din tid som mäklare?
Framförallt ett stort tålamod. Att köpa en bostad kan ta tid och det är ofta långa processer. Jag har också fått en större förståelse för bostadsköpare och hur viktigt det är med tydlighet. För många är en bostad den största affären man gör i sitt liv och därför är det ofta väldigt känslomässigt.

Vad tror du att Egnahemsbolaget såg i dig som gjorde att du fick jobbet?
Jag var gravid när jag ansökte om denna tjänst och jag var lite osäker på hur den informationen skulle tas emot då jag visste att jag behövde gå på mammaledighet inom kort. Men Egnahemsbolaget verkade inte se det som ett problem, de ville bara ha rätt person på rätt plats. Det var då jag förstod hur rätt jag hamnat och vilken härlig arbetsplats jag har kommit till.

Det kanske fanns någon som hade mer praktisk erfarenhet än jag men de ville ha någon med förståelse för kunderna. Jag är öppensinnad och har jobbat mycket med egnahemsbolagets målgrupp och det är därför jag tror att jag fick möjligheten.

Vad ser du att de största utmaningarna är i din roll?
Som jag nämnde tidigare kommer en stor del av min roll handla om att hjälpa bostadsrättsföreningarnas styrelser att komma igång. Vi bygger främst bostäder i hyresrättstäta områden där invånarna inte vet så mycket om arbetet kring en bostadsrättsförening. Det finns en utmaning i att utbilda och få dessa styrelser att bli självgående. Detta kan vara tufft men det är också en anledning till att jag verkligen vill jobba på Egnahemsbolaget.

Är det något annat du önskar att lyfta fram?
Jag skulle vilja lyfta hur viktigt det är att våga utmana sig själv karriärmässigt. Om man ser en tjänst som man tycker är lockande tycker jag att man ska söka. Det är lätt att man väntar och inte söker eftersom det alltid är lite läskigt att testa något nytt. Och ju längre man väntar desto svårare blir det att kliva ut ur sin trygghetszon. Men testa! Jag tror på att man behöver utmana sig själv och att man växer av att söka tjänster och vara med i rekryteringsprocesser. Det värsta som kan hända är att man kanske inte går vidare i processen men då har man ändå blivit en erfarenhet rikare, lärt känna nya människor och vidgat sitt nätverk!