Nu har du varit på Almi i drygt 6 månader, vad har du hunnit med i stora drag?
Jag har hållit en del seminarier, bland annat innovationsseminarier, vilket var en mycket trevlig upplevelse. Jag har gett affärsrådgivning både till erfarna och nyblivna företagare och tagit fram förstudiemedel till flera innovatörer. Under mitt knappa halvår har jag redan hunnit träffa uppemot 100 företagare och entreprenörer, tiden går fort när man har roligt!

Från försäljning och solceller till affärsutveckling och företagsrådgivning, vad finns det för likheter?
TRINE som företaget heter som jag senast kommer från hjälper människor i Afrika att få tillgång till solenergi. Vi arbetade främst med att finansiera solenergibolag men allteftersom vi lärde oss allt mer så fick man ge en del affärsrådgivning på köpet. Inte minst fick vi utbilda om finansiering för att de skulle förstå värdet av vår finansieringsprodukt. Jag har verkligen nytta av mina erfarenheter därifrån då jag idag har liknande arbetsuppgifter. Största skillnaden är att jag inte behöver åka till Afrika och att vi har en bredare kundgrupp på Almi. Här får jag hela tiden hjälpa alla sorters entreprenörer, allt från forskare till snickare. Det viktigaste för mig när jag lämnade TRINE var att hålla kvar i det som jag tycker är allra roligast - att hjälpa människor lyckas. Fantastiskt att jag kunde hitta det i Göteborg.

Vad finns det för positiva aspekter med att byta bransch?
Jag tycker det finns mycket positivt och det är därför jag har bytt bransch flera gånger. Ett av mina första jobb var på det stora IT-bolaget Tieto. Där arbetade jag ett tag som IT-chef men jag sade upp mig eftersom jag ville flytta till Göteborg och för att jag ville arbeta med något mer meningsfullt. Efter det arbetade jag med ensamkommande ungdomar och sen kom jag till TRINE. Nu är jag på Almi och jag känner att mina breda erfarenheter verkligen gör nytta i min nuvarande roll.

För varje gång jag bytt bransch känner jag att jag breddat min kompetens och utvecklats som person. Jag försöker alltid att följa min passion och gå dit den tar mig. Det är oerhört givande att byta bransch men också ganska tufft, man får vara beredd på en självförtroendedipp. Det är alltid mycket att lära sig i början och det kan vara utmanande, men i slutändan har det alltid varit värt det.

Du har varit på en start-up och nu hjälper du start-ups, på vilket sätt gör det dig till en duktig rådgivare?
Om man ska hjälpa start-ups tror jag det är sunt att man gått i deras skor. Att man själv varit genom tuffa tider och fått vara med om hur det känns när pengarna är slut om några månader. Eftersom jag själv varit där kan jag känna vad de känner och det gör att jag verkligen vill se dem lyckas.

Vad har du för råd till den som vill fullfölja sin drömaffärsidé?
Grundarna på TRINE är fantastiska entreprenörer på många sätt. En sak som gjorde dem väldigt starka var att de alltid fokuserade på det som är viktigt här och nu och att de har ett mindset som präglas av ”get shit done”. Jag skulle kopiera deras agerande i ett företags tidiga fas – den period då man ska ta fram rätt produkt för rätt marknad – då man ”sätter” allt.

Jag brukar också rekommendera att man iterativt ska försöka lära sig och förbättra saker och ting hela tiden. Läs boken Lean Startup och utgå från Build Measure Learn Feedback Loop. Utvärdera allt du gör och se till att göra det ännu bättre dagen efter. Detta kan gälla allt från produkten till sin egen arbetsinsats. Det mest essentiella är att man hela tiden strävar efter att lära sig mer och förbättra allt.

Vad är det roligaste med att arbeta på Almi?
Det spelar ingen roll vilken rådgivare du frågar här, det roligaste är att få träffa och hjälpa alla entreprenörer, företagare och innovatörer. När det är för många dagar mellan kundmöten så känner jag att jag vill träffa människor. Jag möter nog 4-5 företagare i veckan och det ger verkligen mycket energi!

Är det något speciellt du vill lyfta fram?
Entreprenörer är vanliga människor - om än med en rejäl portion driv. Man behöver inte vara Elon Musk för att driva sitt eget bolag. Jag vill uppmana folk till att våga bli företagare, att våga testa vingarna. Om man tror på sig själv, inte ger sig och är lyhörd inför vad kunden vill ha så kommer man klara av det. Det finns mycket hjälp att få och till dig som är intresserad så har vi flera seminarier som man gärna får komma på.