Mitt livs Val – Nyanlända ungdomar får lära sig om svensk utbildning och arbetsliv i FRAMÅT!

  Maquire Group har sedan en tid tillbaka varit involverade i Mitt Livs Val och deras projekt FRAMÅT! Där får nyanlända ungdomar chansen att lära sig mer om det svenska arbetslivet och hjälp med bland annat CV, intervjuteknik, nätverkande och inspiration. Programmet är en viktig språngbräda för ungdomarna där de får möjlighet att komma närmare studier och arbete. Vi har träffat Persian Hassani som är en av alla de ungdomar som deltagit i programmet, samt Fanny Rölander som är projektledare för FRAMÅT!

  Nyanlända ungdomar får lära sig om svensk utbildning och arbetsliv i FRAMÅT!

  Hej Fanny! Du jobbar som Projektledare för FRAMÅT! I Mitt Livs Val, berätta om projektet!

  Mitt Livs val är en stiftelse som grundades 2015 med vision om ett inkluderande samhälle där nyanlända och utrikesfödda ska kunna påverka sin framtid i form av utbildning och arbetsliv. Vi såg stora skillnader i hur många som klarade gymnasiet och gick vidare till universitet och högskola. Hela 90 % av inrikes födda har behörighet att studera vidare eftergymnasiet, medan 23 % av utrikesfödda som kommit till Sverige från 13 års ålder har samma möjlighet. Det är alltså den gruppen vi jobbar med och vi drog igång 2016 med ett studiemotiverande program. Detta genom en övertygelse om att utbildning och studier är ett bra sätt att motverka utanförskap. Vi har sedan dess utvecklat konceptet med bland annat ett mentorsprogram. Vi upptäckte att det finns ett stort behov av stöd efter utbildning i form av hjälp att söka sommar- eller extrajobb. När vi fick möjlighet att utveckla verksamheten ytterligare startade vi upp projektet FRAMÅT! Ungdomarna får här möjlighet att möta yrkespersoner. FRAMÅT! har vi byggt utifrån feedback vi fått från ungdomarna under de tre första åren tillsammans med de saker vi ser är viktigt för att kunna hitta extrajobb, sommarjobb och göra bra val framåt. Vi har olika workshops där yrkesverksamma föreläser inom olika ämnen där exempel kan vara att skriva CV, personligt brev och att förbereda sig inför arbetsintervju. Vi går in på vilka rättigheter och skyldigheter man har när man söker ett jobb och när man har ett jobb, även mjuka värden såsom normer och sociala koder i arbetslivet. Det handlar mycket om konkreta tips men programmen är även ett sätt för ungdomarna att utöka sitt sociala och professionella nätverk. Eftersom vi vill försöka stötta dem så mycket vi kan så erbjuds en digital CV-coach och i höstas hade vi 65 coacher i Stockholm och Göteborg. För några blir det träning i att planera sin tid, öva svenska eller bara ha kontakt med en person i yrkeslivet. För andra blir det som sista steget i att färdigställa och putsa på sina ansökningshandlingar.

  Om man vill vara med och engagera sig i Framåt! på något sätt, hur gör man då?

  Vi engagerar samarbetspartners på många olika sätt! Vårt projektstöd av allmänna arvsfonden löper ut efter sommaren, därför är vi primärt i behov av finansiellt stöd för att kunna fortsätta stötta ungdomarna. Ungdomarna brukar vara i vår verksamhet i 1 eller 1,5 år och det händer verkligen mycket under den tiden och många kommer faktiskt in på arbetsmarknaden efter den tiden. Vi ser att det är väldigt givande för dem som engagerar sig och att det ger en känsla av att kunna bidra. Vill man engagera sig som CV-coach så är det enklaste att anmäla sitt intresse via vår hemsida. Är man mer generellt intresserad av att samverka på något sätt tex genom finansiellt stöd så är det bästa att maila vår generalsekreterare rebecca.madhani@mittlivsval.se.

  Persian Hassani är en av de många ungdomar som medverkat i FRAMÅT! Hon beskriver hur det varit värdefullt för henne att få lära sig mer om svensk utbildning och arbetsmarknad och att dessutom få träffa inspirerande personer och bolag.

  Persian Hassani är en av ungdomarna som varit med i Mitt Livs Vals program för att lära sig om den svenska arbetsmarknaden

  Hej Persian, berätta om vem du är!

  Jag kom till Sverige för lite mer än tre år sedan, är 18 år gammal och bor här med min familj. Jag går en utbildning som heter Språkintroduktion där man läser massor av olika ämnen som en förberedelse inför gymnasiet. Man kan nog säga att det motsvarar högstadiet. Jag kommer att börja gymnasiet efter sommaren vilket känns både roligt och läskigt.

  När började du i Mitt Livs Val?

  Jag gick med i programmet i april 2021 och det har innehållit en massa saker. Vi träffade studenter från universitet som berättade om sitt liv och om hur det är att gå på universitet. De lärde känna oss och frågade oss vad vi ville göra efter gymnasiet. Det var verkligen jätteroligt att lära känna dem som läser på universitetet och vi behövde verkligen den kunskapen. I andra kursen fick vi hjälp med CV, intervju, hur man söker jobb och om hur man ska prata med den som rekryterar. Vi fick bland annat besöka Åhléns i Nordstan och fick information om företaget och dess olika avdelningar. Det var liksom spännande att få lite inblick i hur en arbetsplats kunde fungera och vissa av oss lämnade in CV där. Vi fick även besöka Zimpler som jobbar med betalningslösningar och de pratade om sin verksamhet. De hade anställda som inte kunde prata så mycket svenska men de berättade om sina jobb. Det var väldigt värdefull hjälp! Många personer från olika företag kom även och träffade oss i ett konferensrum och pratade om olika ämnen. Vi fick träffa bland annat entreprenörer, en barnmorska och en tjej från Försvarsmakten som var riktigt intressant att lyssna på.

  Skulle du rekommendera andra ungdomar att gå med?

  Ja absolut, jag brukar rekommendera det till mina kompisar faktiskt! Det kan vara svårt att veta hur det fungerar i Sverige när det kommer till att söka jobb så att få hjälp och information är ovärderligt. Det handlar om att få en inblick i hur det fungerar på arbetsmarknaden såsom vad man har för rättigheter och skyldigheter eller vad man ska säga eller undvika att säga i en intervju. Strax efter att jag fick hjälp med mitt CV och mitt personliga brev fick jag faktiskt jobb på McDonald’s!

  Vad vill du jobba med sedan?

  Jag funderar på att studera utomlands och min lärare rekommenderade att jag då borde gå på en engelsk skola här i Sverige. Jag har funderat mycket på många olika jobb, kanske apotekare eller tandläkare skulle vara något för mig. Jag drömmer dock om att bli pilot! Det är förstås väldigt svårt att bli pilot, men jag kan alltid försöka. Först och främst vill jag gå på universitetet, allra helst i USA.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram