5 tips när du rekryterar från ett icke EU-land till Sverige – Igor Glavan

  Efter många års erfarenhet inom internationell rekrytering har jag stött på flera utmaningar som svenska företag möter när de söker kompetens från icke EU-länder. Internationell rekrytering kan definitivt vara berikande för både arbetsgivare och anställda. Men, som med allt annat, kräver det noggrann planering och en djupgående förståelse för lagar och regler. Här delar jag med mig av fem tips baserade på min egen erfarenhet.

  1. Arbets- och uppehållstillstånd
  En av de första utmaningarna är att säkerställa att din kandidat kan få arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Detta kan ta tid och kräva noggrann dokumentation.

  Mitt råd: Var förberedd. Ta reda på exakt vad som krävs och ha allt klart innan du dyker in i rekryteringsprocessen.

  2. Erkännande av kvalifikationer
  Kvalifikationer från andra länder erkänns inte alltid i Sverige. Detta kan orsaka problem om du inte är medveten om det.

  Mitt råd: Ta reda på utbildning och erfarenhet i ett tidigt skede och hur detta mäter sig med svensk standard.

  3. Kultur och integration
  Det är viktigt att tänka på hur du kan hjälpa din kandidat att förstå den svenska kulturen och arbetsmiljön.

  Mitt råd: Överväg att investera i kulturell orientering och kurser i svenska. Det gör ofta övergången mycket smidigare.

  4. Lön och förmåner
  Förväntningar kring lön och förmåner kan variera beroende på var din kandidat kommer ifrån.

  Mitt råd: Var transparent från början. Diskutera löneförväntningar och vad som gäller för A-skatt för att minimera missförstånd. Det kan vara klokt att investera i skatterådgivningstjänster och att ta fram allmän information om försäkringar, så att du kan erbjuda ett skräddarsytt paket som passar den anställdes individuella situation. Genom att göra detta försäkrar du att den utländska kollegan får omfattande och relevant information, vilket kan underlätta deras övergång till att arbeta i Sverige.

  5. Stöd vid flytt
  Att flytta till ett annat land är inte bara en fysisk resa, utan också en emotionell. Hur kan du hjälpa din anställde att göra denna övergång så smidig som möjligt?

  Mitt råd: Bistå med bostadssökning, skolplacering för barn och generell orientering. Och, inte minst, ta hänsyn till kandidatens familjesituation. Det MÅSTE fungera för hela familjen.

  Att rekrytera internationellt är en konst i sig men när det görs rätt finns det många fördelar. Med rätt planering och riktlinjer, och kanske med några av dessa tips i åtanke, kan din internationella rekryteringsprocess bli både framgångsrik och givande.

  Anmäl dig till Tidwells Trendrapport den 4 oktober! Läs mer här https://tidwell-trendraport.confetti.events/

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram