Cecilia Jarlsmark – om hur man kan arbeta mer inkluderande i rekryteringsprocessen

  Att hjälpa en person att hitta sin drömposition eller ett företag att hitta den perfekta kandidaten får mig att känna att jag har världens bästa jobb! Men det handlar inte bara om att matcha kandidater med företag. Det handlar också om att arbeta för en mer inkluderande arbetsmarknad. Idag finns hinder och utmaningar för vissa grupper att ta sig in på arbetsmarknaden. Det här vill jag vara med och förändra.

  Enligt statistik från SCB är det fortfarande en stor skillnad i sysselsättningsgraden mellan olika grupper i samhället. Till exempel har personer med utländsk bakgrund fortfarande betydligt lägre sysselsättning än personer med svensk bakgrund. Detta är något som vi alla kan och behöver arbeta för att ändra på. Att söka efter talanger från alla samhällsgrupper, med olika erfarenheter, kunskaper och perspektiv, gör oss starkare som organisationer och som samhälle. Vi behöver tänka utanför boxen och se möjligheterna som finns, istället för att bara gå efter det bekväma och bekanta.

  Som en del av mitt engagemang i att arbeta för en mer inkluderande arbetsmarknad coachar jag ensamkommande ungdomar att skriva CV och förbereda sig för intervjuer. Att få träffa dessa fantastiska, drivna och positiva ungdomar och hjälpa dem att nå sina mål är något av det mest meningsfulla jag har gjort under mitt arbetsliv och det ger mig så mycket tillbaka.

  Så, vad kan vi göra för att arbeta mer inkluderande i rekryteringsprocessen? Här är några tips:

  • Bli medveten om dina egna fördomar och arbeta för att motverka dem.
  • Tänk på språkbruket i annonser och undvik att använda stereotypa könsroller eller andra fördomar.
  • Öppna upp för olika intervjustilar och bedömningar, t.ex. test, case eller andra sätt att bedöma kandidater än enbart enskilda intervjuer.
  • Satsa på att utbilda din organisation i mångfald och inkludering, och skapa en miljö där alla känner sig välkomna och inkluderade.

  Jag vill även lyfta fram det fantastiska arbete som organisationer som Mitt Liv AB (svb) och Mitt Livs Val gör för att främja mångfald och inkludering på arbetsmarknaden. Deras arbete är ovärderligt när det gäller att skapa en rättvis arbetsmarknad för alla.

  Jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan göra skillnad och är stolt över att vara en del av denna positiva förändring! // Cecilia Jarlsmark

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram