Dreams in motion – om att möjliggöra grön mobilitet

  Hydri (tidigare REH2) etablerar det första och största stationsnätverket för grön vätgas i Sverige. Patricia Ekenberg arbetar som Head of Administration och är en av de första som anställdes i bolaget. Vi träffades för att höra mer om projektet för vätgastankstationer och hur det har varit att byta från offentlig sektor till att nu jobba i ett innovativt entreprenörsföretag.

  Berätta om ert projekt för vätgastankstationer.

  Hydri, tidigare REH2, är ett bolag som bygger en plattform för att etablera vätgasinfrastruktur i Sverige. Kort sagt så innebär det att vi kommer etablera, äga och drifta vätgastankstationer som genererar en utsläppsfri transport.

  Projektet är delfinansierat genom bidrag från Naturvårdsverket via Klimatklivet – bidraget är det största stödet som beviljats för ett enskilt bolag/projekt och vi är väldigt glada över att Naturvårdsverket, tillsammans med vårt moderbolag Qarlbo Energy AB, gjort vårt projekt möjligt.  I första etappen bygger vi tillsammans med tankstationsleverantörer och elektrolysörleverantörer 24 tankstationer runt om i Sverige. Vi samarbetar med restaurangkedjan Rasta och kommer bygga 23 av stationerna på deras befintliga anläggningar. Allt ska vara klart 2025 så det etableras ungefär en station i månaden, med start i början av 2024. Det är verkligen ett spännande projekt att vara med i – något som möjliggör den gröna mobiliteten genom etablering av en ny infrastruktur här i Sverige.

  Du blev anställd som en av de första i företaget och har rollen som Head of Administration. Vad är ditt ansvar och hur har ditt första år varit?

  I min roll har jag ett koordinerande ansvar och jobbar både med att utveckla affärsmodellen, strategiska frågor samt operativt förberedande arbete. När jag började för ungefär ett år sedan kom jag in som anställd nummer två i bolaget så mitt första halvår var det bara jag och Christoffer Löfström, VD/grundare, som drev projektet. Initialt handlade det mycket om att sätta en struktur för interna processer och dokumentstruktur men även att skapa förutsättningar för att vi som mindre organisation ska kunna jobba effektivt och smart när vi väl kör igång etableringen av alla stationer. Jag är jurist i grunden så jag jobbar även mycket med upphandling och avtalsfrågor, här låg ett stort fokus under hösten då vi tog fram ett ramavtal med vår tankstationsleverantör och lade ordern på 24 tankstationer.

  Du har tidigare jobbat inom statliga och kommunala organisationer. Hur har det varit att byta till att jobba inom privat sektor?

  Det har varit en fantastiskt rolig resa! Jag jobbade tidigare med tillsynsfrågor inom kommunen och hade en tydlig plan att ta mig in i den privata sektorn eftersom jag kände att jag ville jobba i en mer snabbrörlig organisation. Jag längtade efter högre tempo och större möjlighet att vara med och påverka processerna som man är en del av. Och det har jag verkligen fått vara med om här på Hydri. Vi är en liten organisation med en bra dynamik där man kan utmana, utveckla och förändra processer och arbetssätt för att säkerställa att vi alltid presterar på topp.

  Har hört att ni har en annorlunda kontorslokal, vill du berätta mer?

  Ja, det är en speciell byggnad. Den kallas The Hydrogen Dome och är en kupol som till och med har olivträd och citrusväxter. Den är designad av en dansk arkitekt och byggdes tillsammans med NCC och stod tidigare vid KTH i Stockholm. Den är portabel och plockades ner efter några år och byggdes istället upp på Lindholmsplatsen, där den står idag. Sedan 2021 har vi suttit här tillsammans med vårt systerbolag. Det är en otrolig arbetsplats som är perfekt för vår organisation, vi är idag 5 personer och planerar att vara 10-12 personer vid årsskiftet.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram