Dreams in motion – vad gör en HR Business Partner?

  Jerrie genomförde under 2020 rekrytering av HR Business Partner till Icomera. Shikar Karim, som började sitt nya jobb i september, berättar vad hans roll innebär och vad hans bästa tips är till andra som vill söka en liknande tjänst. Shikar trivs jättebra på Icomera och berättar att den bild han fick av bolaget innan han började verkligen stämmer med hur verkligheten är.

  Vad gör egentligen en HR Business Partner?

  Den viktigaste aspekten som jag lärt mig är att en HR Business Partner ska stötta verksamheten och bidra till företagets affärsmål. Precis som titeln säger så ska man vara en partner genom att stötta men även utmana och komma med lösningar. Det finns många olika inriktningar och vilket fokus man har kan till exempel bero på bolagets storlek och vilken bransch man verkar i. I och med att rollen kan variera så är det viktigt att man kommer in med öppna ögon i den verksamhet man börjar i. Utmaningar och prioriteringar kan skilja sig åt så man måste vara väldigt anpassningsbar.

  Min inriktning som HR Business Partner är lite ovanlig. De flesta HR-människor brinner för människor och det gör ju jag också men jag har även ett stort intresse för teknik och system. Jag jobbar med HR-processer, HR-system och allt som är teknik- och systemrelaterat inom HR. Jag är bryggan mellan tekniken och HR kan man säga. I mitt arbete stöttar jag även chefer kring dagliga frågor som kan beröra arbetsrätt, hantering av personal, utmaningar och utveckling hos medarbetare och frågor kring rekrytering då vi är ett bolag i tillväxt. Jag brukar ha kontakt med många olika avdelningar och fånga upp vilka processer de har och få in dem i våra system. Mitt mål är att vi på HR-avdelningen ska skapa processer som är enkla, effektiva och smidiga så att cheferna kan lägga sin tid på att vara ledare och finnas där för sina anställda – vi ska helt enkelt underlätta för dem att göra sitt jobb.

  Vad var det som fick dig att söka den här rollen?

  I mina tidigare uppdrag har jag mest haft fokus på rekrytering så det här är min första roll där fokus istället ligger på HR. Jag tyckte att Icomera var ett spännande teknikinriktat bolag vilket passar mig då jag har ett stort teknikintresse. Sen var även tjänstens inriktning spännande då jag får ta ett helhetsansvar på ett helt annat sätt än jag fått göra tidigare. Det är även kul att vara en del av ett bolag som jobbar med att bidra till förbättrad kollektivtrafik globalt och på så sätt kunna bidra till miljön.

  Vilka är dina bästa tips till andra som vill söka en liknande tjänst?

  Det är viktigt att hitta det man brinner för och tycker är kul. I mitt fall har det varit teknik och processer – gränslandet där HR möter teknik. Visa framfötterna och engagera dig i det du brinner för! Utgå från dig själv och vad du tycker är kul, då kommer det gå hur bra som helst. När du söker jobb skulle jag rekommendera att använda dig av flera olika jobbsajter eftersom olika bolag annonserar på olika ställen. Det är även bra att nätverka och tala om för sina kontakter att man letar nytt jobb.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram