Dreams in motion – vad gör en Miljökoordinator?

  Ellen Thersthol – om att jobba som Miljökoordinator

  Jerrie genomförde för en tid sedan rekrytering av Miljökoordinator till Stena Renewable som är ett bolag som projekterar, bygger och förvaltar vindkraft. Ellen Thersthol, som fick jobbet, berättar vad det var som fick henne att söka tjänsten och hur hennes arbetsdagar ser ut. Hon arbetar bland annat med att ta fram tillstånd för att bygga nya vindparker och samordna resurser för att skapa ett effektivt samarbete. Ellen tycker det är spännande att arbeta i en bransch som just nu utvecklas otroligt mycket.

  Vad gör egentligen en Miljökoordinator?

  Tillsammans med mina kollegor jobbar jag med att ta fram tillstånd för att bygga nya vindparker men även med uppföljning av tillstånd i befintliga vindparker. När vi tar fram nya tillstånd använder vi oss ofta av flera olika konsulter som hjälper till att ta fram de dokument som ska ingå i ansökan. Jag har exempelvis kontakt med miljökonsulter, jurister, akustiker och naturinventerare och min uppgift är att samordna alla externa resurser och våra interna resurser för att de ska samarbeta så effektivt som möjligt. Så i praktiken blir det många möten och mejl men även arbete med tidplan och budget. Jag har även en hel del kontakt med olika myndigheter. Ju mer jag lär mig och kommer in i rollen är min förhoppning att jag även framåt ska kunna jobba mer som granskare och se över kvalitén i ansökningarna.

  Vad var det som fick dig att söka den här rollen?

  Efter att ha läst miljövetenskap har jag alltid velat ha ett jobb där man får vara med och rädda världen och detta känns verkligen som ett konkret sådant jobb. Jag fick ett mycket bra intryck av Stena Renewable och vindkraft är en rolig och spännande bransch som just nu utvecklas otroligt mycket. Det finns planer att bygga en hel del på sikt och det märks att det är många bolag som vill söka tillstånd. Tidigare arbetade jag också i energibranschen men mer övergripande med olika stödsystem. Nu får jag istället möjlighet att själv vara den som utför konkreta uppgifter.

  Vilka är dina bästa tips till andra som vill söka en liknande tjänst?

  Det är bra att vara insatt i branschen. De kurser som jag har mest nytta av från min utbildning är miljökonsekvensanalys och miljörätt, så har du möjlighet att läsa de kurserna kan det vara bra att ha med sig. Jag får känslan av att många börjar som konsult och längre fram kommer in på projekteringssidan så det kan vara bra att hålla koll även på konsultjobben. Ha tålamod, helt plötsligt dyker drömjobbet upp! För mig är detta ett drömjobb och jag är glad att jag fick chansen att börja här.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram