Nu har du varit på IFK Göteborg i snart ett halvår, vad har du hunnit med i stora drag?

För mig handlar den första tiden främst om att göra en övergripande nulägesanalys och försöka skapa en helhetsbild av situationen. Vad har vi för utmaningar, vad kan vi utveckla och vad fungerar bra? Jag befinner mig fortfarande till viss del i detta stadium och känner mig tryggare för varje dag som går.


Vad tror du krävs av en person som går in som ekonomichef när hela ekonomiavdelningen byts ut?

I samband med att jag tillträdde blev det en brytning mellan det gamla och nya. Det är en omställning för föreningen och vi har gått in i det med stor ödmjukhet. Vi har inte tänkt att förändra så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Vi har snarare satt oss in i vad som fungerar, haft öppna dialoger med kollegorna och undersökt vad de vill ha ut av en ekonomifunktion. Något som vi kommer satsa på är att arbeta mer transparent och att samarbeta mer mellan avdelningarna.

Det är också så jag ser på ledarskap, vi måste göra fler saker tillsammans. Arbeta tätt med marknad, sälj och ledning men även med sportchef och laget. Det är något jag försökt införa sen jag kom på plats.


Hur såg din relation med IFK Göteborg ut innan du började där?

Jag har följt IFK sedan 1993 och som liten hade jag en dröm om att få spela i A-laget. I den bästa av världar hade jag kanske gjort min femtonde säsong i år. Men nu har jag fått möjligheten att arbeta här som Ekonomichef och det känns verkligen jättebra. Jag tror att mitt fotbollsintresse och hjärta för klubben gjort att min startsträcka blivit kortare och att jag snabbt kommit in i organisationen.


IFK Göteborg har synts i media utifrån en tuff ekonomisk situation och som ekonomichef i föreningen har man en till viss del kommersiellt utsatt roll. Hur gick dina tankar kring detta innan du började?

Jag kommer ihåg när jag var på IFK-match med familjen några veckor innan min första dag. Jag satt på läktaren på Ullevi och kikade ut över alla blåvitt-klädda människor och tänkte ”ska jag ta hand om ekonomin för allt det här?”. Just då kändes det overkligt och lite läskigt men samtidigt väldigt spännande. Jag uppskattar verkligen utmaningen och det driver mig att göra ett bra jobb.

Utifrån den ekonomiska situationen så var det ganska skakigt under 2018 och i början av 2019. Men man måste skilja på ekonomin och laget. Det positiva övervägde verkligen det negativa. Att få arbeta för sin favoritklubb, det var inget svår val när det kom till kritan. Sen är IFK en otroligt bra organisation och det finns ett nätverk kring föreningen som kan hjälpa till med vägledning. Jag är 33 år och jag har varit öppen med att jag inte är expert på allt men jag kommer lära mig det som behövs och göra allt för att skapa en sund ekonomi för klubben.


Jag kan tänka mig att det är en känslostyrd organisation och att alla strävar efter bästa möjliga för laget. Vad finns det för utmaningar i detta för dig?

Ett exempel på en utmaning är när vi befinner oss i transferperiod. Samtliga på klubben vill ju självklart köpa de bästa spelarna för att göra klubben ännu bättre men här har jag som ekonomichef ett ansvar att se ekonomin på ett mer övergripande plan och bromsa om någon spelare eller helheten skulle bli för dyr. Den budget som vi på ekonomiavdelningen sätter får inte överskridas och det är klart att frågor som dessa kan skapa känslor.

Vi arbetar för att skapa en balans i hur vi långsiktigt stabiliserar oss i toppskiktet i Sverige. När det går bra för laget går det bra för hela organisationen men vårt mål är att ekonomin ska bli mer oberoende från sporten och att placeringen i Allsvenskan inte ska påverka det ekonomiska utfallet på samma sätt. Vi har ett väl sammansvetsat team kring detta och det känns verkligen bra!


Du har klättrat snabbt i din karriär. Vad har du för tips till någon som vill göra karriär inom ekonomi?

Jag tror nyckeln för mig är att jag inte är rädd för utmaningar. Jag försöker också vara transparent med att jag inte kan allt men visar alltid att jag har drivet och viljan att lära mig. Oavsett hur länge du jobbat kommer du aldrig kunna allt – våga anta utmaningen och gör ditt bästa.