Samuel Hamberg – om att vara Management Trainee.

  Jerrie genomförde rekrytering av Management Trainee till Northern Offshore Group under hösten 2018. Vi träffade Samuel för att prata om förväntningar, erfarenheter, hur han drar nytta av sina erfarenhet som volontärarbetare och tips till er som är intresserad av Management Trainee-roller.

  Nu har du varit på Northern Offshore Group i drygt 1,5 år, vad har du hunnit med i stora drag?

  Det är verkligen svårt att sammanfatta. Jag har gjort allt från att mönstra på en båt som femteman där jag lagade mat till besättningen i hårt väder, till att sitta med i koncernens ledningsgrupp. Jag har också fått arbeta nära affären bland annat med förhandling och avtal, patentfrågor och inköp. I början fick jag mycket direktiv uppifrån men nu när jag lärt känna verksamheten har jag börjat jobba med egna långsiktiga projekt. Där kan det handla om allt från GDPR och IT-samordning till frågor kring leverans av satellitkommunikation.

  Jag tycker om att ha en plan även om det kanske inte alltid blir som man tänker sig. Framtiden är väldigt öppen och jag vet inte riktigt vad jag kommer göra om en månad men det är lite av charmen med rollen som jag har här.


  Vilka förväntningar gick du in med i rollen?

  Det är allting som jag trodde men också mycket som jag inte förväntade mig. Jag visste att det skulle vara en del ”skitgöra” kombinerat med att skugga vår VD och ta del av hans uppgifter men min roll har drivit iväg till en alltiallo-roll där jag gör väldigt blandade saker. Jag hade förstått sedan innan att jag skall delta på en hel del möten där jag får lära mig och iaktta men jag förstod inte riktigt att jag skulle få vara med i ledningsgruppen. Att komma in på den nivån där jag kan påverka. Jag fick förtroende från ledningen väldigt snabbt och i och med det fått lära mig att filtrera information. Allt kan jag inte föra vidare ut i organisationen.

  Det svåraste är att komma in som väldigt junior och bli satt i ett sammanhang där nästan alla är chefer. Det var en utmaning i början att säga nej och avgränsa mig till vad som faktiskt ingår i min roll. Detta är något jag fortfarande tränar på.

  Om man tänker framåt skulle jag vilja att min roll blir mer centrerad kring affärsutveckling och konceptutveckling. Att få arbeta nära affären och tänka kreativt och få ta projekt från idé till mål. Jag vill träffa människor och hjälpa dem skapa lösningar som blir till en klar förbättring för dem. Ju svårare det verkar desto mer intresserad blir jag. Och gärna internationellt, jag är intresserad av människor och kulturer.


  Du har erfarenhet av volontärarbete, vad har du haft för nytta av dessa erfarenheter?

  Jag tror det har gett mig mycket, i synnerhet när det gäller att våga gå utanför sin comfort zone. När jag var i Bangladesh delade jag ovetandes sovrum med ett gäng kackerlackor. I början tyckte jag det var äckligt men efter ett tag lärde jag mig av lokalbefolkningen och accepterade situationen. Man fick slå bort dem och somna om innan de kom tillbaka.

  På Hawaii kombinerade jag volontärarbete med en ledarskapsutbildning. Jag förstod ganska snabbt att min skolengelska skiljde sig markant från den amerikanska engelskan de pratade på Hawaii. Jag blev därför först osäker på vad jag faktiskt kunde men det var bara att fortsätta prata istället för att tänka på mina misstag. Jag lärde mig att leva efter att ”testa och köra”. Jag tror det viktigaste är att snabbt anpassa sig och ha tron på att man växer in i utmaningarna som kommer.


  Vad är det bästa med att vara på Northern Offshore Group?

  Det bästa är söndagskvällar. Även om jag trivts på mina tidigare jobb har jag känt att det är trist när helgen är på väg att ta slut men nu är jag verkligen taggad på att komma till jobbet igen. Jag tittar aldrig på klockan och vi har verkligen kul på jobbet. Det är också häftigt att arbeta ihop med en entreprenörfamilj där ingen fastnar i förvaltning utan jobbar med att ständigt utveckla och förbättra.


  Vad har du för tips till andra som söker Management Trainee-platser?

  Mitt första tips för dig som vill bli Management Trainee, är att se dig själv stanna på denna arbetsplats och vara där länge. En traineetjänst får du ut mest av efter din traineetjänst. Under de första 1–2 åren som trainee får du chansen att lära dig hela bolaget vilket blir en stor fördel inför din nästa roll. Man ska se en traineetjänst som ett långsiktigt projekt.

  Man ska inte vara rädd för saker man inte kan, allting går att lära sig. Om man har intresse för något kan man genom att lägga ner tid bli väldigt duktig på det. Det spelar ingen roll om man tror att man är smart eller bra på någonting. Det handlar bara om att lägga mycket tid på saker. Slitvargen vinner över talangen.

  Separera idé från person. Var nyfiken, modig och våga stå för det du tror på.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram