Skall du be AI att skriva ditt CV?

  Rekryterarens bästa tips om du funderar på att ta hjälp av AI när du filar på ditt nya CV

  Vi får ofta frågor om det är OK att använda AI, som ChatGPT, när man skriver sitt CV och vad man bör tänka på. Helene Hagman, erfaren rekryteringskonsult på Jerrie och vår expert på ämnet har svarat och berättat om sina bästa tips.

  Är det OK att använda AI när man skriver sitt CV?

  Mitt svar är JA, absolut! Det finns mycket hjälp att få, men det finns också några viktiga delar att tänka på. Du kan använda AI för att snabbt ta fram ett underlag, eller förtydliga det CV du har. Det sparar mycket tid, särskilt om du inte är van att skriva CV eller behöver uppdatera det ofta om du söker många jobb och vill anpassa din ansökan efter tjänsten.

  Genom att be AI läsa jobbannonsen och hjälpa dig att förstå vad som är viktigt i tjänsten, kan du lyfta upp det som matchar i din kompetens. Oavsett om du använder AI eller skriver själv, försök alltid att göra det så enkelt som möjligt för den som läser ditt CV att förstå att du matchar med kravprofilen (annonsen).

  Du kan också få hjälp att korrigera ev. stav- och grammatikfel, felaktig syntax samt säkerställa ett professionellt språk, om du vill. Det finns även AI-verktyg som kan hjälpa dig med mallar och layouter som skapar ett snyggt och mer lättläst CV.

  Tänk på att se AI som ett bollplank, du får värdefulla insikter och tips, men tänk på att alltid sätta din egen personliga prägel på ditt CV. Du behöver också noggrant granska och eventuellt korrigera innehållet. AI är trots allt en dator som inte kan värdera information som vi människor och som då av misstag kan fabulera och skapa felaktig eller irrelevant information. AI ger förslag baserat på algoritmer och data den tränats på, men saknar alltså förmågan att kritiskt bedöma vad som verkligen är viktigt för en specifik position eller bransch, vilket i sin tur kan leda till att viktiga meriter eller färdigheter nedprioriteras eller utesluts helt.

  Så, vilka konkreta tips vill du skicka med läsaren?

  • Optimering för nyckelord: AI kan hjälpa dig förstå vilka nyckelord och fraser som bör ingå i ditt CV för att öka relevansen för den aktuella tjänsten och chansen att det fångar rekryterares uppmärksamhet.
  • Korrekturläsning och grammatikkontroll: AI-baserade verktyg kan upptäcka och korrigera stavfel, grammatikfel och felaktig syntax för att säkerställa att ditt CV är professionellt och lättläst.
  • Format- och layoutförslag: AI-verktyg kan föreslå optimala format och layoutalternativ för att göra ditt CV lättläst och professionellt. AI kan även ge råd om hur du effektivt organiserar informationen för att maximera intrycket på rekryterare.
  • Bollplank med värdefulla insikter och tips: Glöm inte din personliga touch, CV:t skall spegla dig och det är du som sitter på den faktiska informationen.
  • Viktiga meriter och färdigheter: Glöm inte att kontrollera så dina viktigaste meriter och färdigheter framhävs på ett korrekt sätt.

  När du sedan fått klart ditt nya fina CV så får du gärna registrera det som en spontanansökan i Jerries kandidatnätverk så att du blir kontaktbar inför kommande jobbmöjligheter. Och glöm inte följa oss på LinkedIn för att hålla koll på alla aktuella lediga tjänster.

  logo

  Jerrie Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Jerrie Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@jerrie.se

  Följ oss

  FacebookLinkedInInstagram